Fuktproblem på vind

Att ha drabbats av fuktproblem på vind är nog inte särskilt ovanligt, var och varannan människa har nog på ett eller annat sätt kommit kontakt med någon som har haft dessa problem. I mitt eget hus har jag fått lägga om taket och isolera vinden, denna gången på rätt sätt, för att bli av med svartmögel. För några år sedan köpte jag och min fru ett gammalt hus av en pensionär som var på väg att flytta från sitt hus till ett annat boende. Han hade haft huset i över sextio år och hade nog inte renoverat i princip något sedan han köpte det. Vi visste att det var en stor chansning men tyckte ändå att vi gjorde en bra affär då vi köpte huset direkt av ägaren, utan mäklare emellan.

Fuktproblem gav svartmögel

Vinden när vi köpte huset var drabbat av svartmögel på grund av en mängd olika saker, men framförallt var det några takpannor som hade lossnat så regnet hade i princip kunnat blåsa rakt in på vinden. Inte konstigt att det hade blivit fuktigt där uppe, med ett ”hål” i taket. Så det första vi fick göra var ett takbyte. Det behövdes verkligen för nästan alla takpannor var dåliga och hade nog behövts bytas ut redan för tjugo år sedan. Ny läkt och takpapp samt takpannor var första steget mot en fuktfri vind. Vi sanerade svartmöglet och körde många omgångar med ozon aggregat för att få bort alla mögelsporer. Sedan tilläggsisolerade vi vinden på rätt sätt utan att stänga till helt, utan hade spalter längs väggarna för luften att cirkulera. Vi använde oss av spån för att isolera golvet på vinden och fick ösa upp ganska många säckar med spån, men det var det bästa och billigaste alternativet för huset ansåg vi. Så nu några år senare är vinden precis som den ska vara, fukt och mögelfri.